Mihin tuli sijoitettua? (Part 1)

Olen aloittanut säännöllisen sijoittamisen suunnilleen viitisen vuotta sitten säästämällä kuukausittain Seligsonin passiivisiin osakerahastoihin. Valitsin tuolloin useita rahastoja, jotta hajautus olisi mahdollisimman laaja. Mukaan valikoitui Eurooppa, Suomi, Aasia ja Pohjois-Amerikka. Lisäksi säästin varainhoitorahasto Pharokseen, joka on sekä korko- että osakemarkkinoille sijoittava yhdistelmärahasto. Edelleen valitsin mukaan Global Top 25 Brandsia ja Pharmaa. Aluksi säästetyt summat olivat pieniä, 20-30 euroa/rahasto. Kuluihin en juurikaan tuolloin kiinnittänyt huomiota, mutta suhteellisen edullisiahan nuo rahastot silti olivat passiivisten rahastojen tapaan.

Jossain vaiheessa laitoin (vaikka hiukan arvelutti) 5000 euroa kiinni HCP Quant -rahastoon, josta innostuin luettuani rahaston salkunhoitaja Pasi Havian kirjoittaman kirjan Erilainen ote omaan talouteen (2014). Rahaston alkuhan oli näyttänyt hyvältä ja sen sijoitusstrategiana oli sijoittaa pieniin ja keskisuuriin arvoyhtiöihin, joka ainakin omalla kohdalla kasvatti mielenkiintoa. Mutta aika pian oli jo havaittavissa pientä yskimistä. Uutiskirje toisensa perään rupesi kertomaan miinusmerkkisestä tuotosta. Tuotto ei sitten lähtenytkään nousuun odotetulla tavalla ja vertailuindeksi paukkui usein ylempänä. Suurimpana syynä Quantin haasteisiin pidetään mm. rahaston Kiina-painotteisuutta. Mene ja tiedä. Quantin sijoituslogiikkaa ja taivalta on ansiokkaasti käsitellyt mm. Laiska sijoittaja omassa blogissaan.

Niinpä tulin parin vuoden jälkeen lievästi panikoivana siihen tulokseen, että lunastan osuuteni ulos. Takkiinhan siinä hiukan tuli. Toisaalta olisin voinut odottaa, mutta kun katsoo tämänhetkistäkin tilannetta, niin eihän se päätä huimaa. Parempiankin kohteita on löydettävissä ja pienemmillä kuluilla (Quantin kulut 1,15 %). Kaikesta huolimatta sain oppia ja opetusta siitä, ettei sijoittamaan kannata välttämättä lähteä takki auki ja virran mukana, vaan hankkia tietoa ja suunnitella oma sijoitusstrategia omaan henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivaksi.

Pharoksen lunastin myös pois muutaman vuoden kuluttua äkillisessä rahantarpeessani enkä sitten jatkossa enää siihen palannut. Vähitellen mukaan tuli sitten myös Nordnet, joka kiinnitti mielenkiintoa ensi alkuun tietenkin kuluttomilla rahastoilla. Vasta tällöin itse asiassa rupesin miettimään kulujen merkitystä, vaikka sijoitushorisonttini ei vuosikymmeniä olekaan. Jokainen säästetty sentti kuluissa on kuitenkin euro salkussa:).

Monia rahastoja on Nordnetissäkin tullut kokeiltua, osa on jäänyt ja osa lunasteltu. Aika poukkoilevaa on tämä sijoituspolkuni ollut, mutta pikkuhiljaa se on selkeytynyt. Rohkeasti olen lähtenyt myös sijoittamaan suoriin osakkeisiin, vaikka en olisi ikinä uskonut, että niin joskus tekisin. Mutta nälkä on kasvanut kaiken aikaa ja pörssiasiat kirkastuneet ainakin jossakin määrin. Sijoitan sekä Nordnetin että Seligsonin kautta.

Suorien osakkeiden paino on hiukan alle puolet koko salkusta. Olen muutamien myttyyn menneiden kokeilujen jälkeen päätynyt sijoittamaan viiteen yhtiöön, jotka kaikki ovat pieniä tai keskisuuria, hyötyvät megatrendeistä ja toimivat mielestäni tulevaisuuden ja nousevan auringon aloilla: terveysteknologia, pelimaailma, digitalisaatio, ohjelmistokehitys, pilvipalvelut. Keskeinen ajurini on usko näiden alojen ja yhtiöiden tulevaisuuteen. Toistaiseksi näyttää hyvältä. Tarkoitus myös kasvattaa osakesalkkua vielä ainakin parin yhtiön verran kunhan rahavarat vain antavat myöten. Katse tähyää jo ainakin kyberturvallisuuden, robotiikan ja uusiutuvien polttoaineiden suuntaan.

Tällä hetkellä salkussani on seuraavat yhtiöt:

Kirkkain tähteni on Qt Group Oyj, jota on tarkoitus myös lisätä edelleen, yhtiön kehityshän näyttää lupaavalta. Perässä tulee videopeliyhtiö Remedy Entertainment Oyj, joka porskuttaa toistaiseksi mukavasti eteenpäin ja jolla lienee potentiaalia jatkossakin. Hiukan pienemmillä painoilla mukana ovat myös tilitoimistopalveluja tarjoava Talenom (Great Place to Work) , terveysteknologiayhtiö Revenio ja viimeisimpänä IT-markkinoilla organisaatioiden digitaalisen muutoksen toteuttajana nousua tekevä Gofore. Tavoitteenani on lisätä sijoituksia kaikkiin edellä mainittuihin, mikäli yhtiöiden kehitys näyttää jotakuinkin nousevaa trendiä. En enää hevillä tee myyntejä, vaan ensisijaisesti pidän nämä yhtiöt, paitsi mikäli yhtiöiden käyrät rupeavat pidemmällä ajanjaksolla toistuvasti osoittamaan kaakkoon.

Olen sijoittanut Nordnetin kautta myös pörssinoterattuuun rahastoon eli ETF:ään (Exchange Traded Fund). ETF on sijoitusrahasto, jolla voidaan käydä kauppaa arvopaperipörssissä. Suurin ero perinteiseen indeksirahastoon tulee juuri siitä, että indeksirahastoa ei ole noteerattu pörssissä ja ETF taas on rahasto, jonka osuuksilla käydään pörssissä kauppaa samalla tavoin kuin osakkeilla. Nordnetin kautta tarjolla on lukematon määrä näitä rahastoja ja itse valitsin monen muunkin suosiman iShares Core MSCI World UCITS -rahaston, joka on riittävän hajautettu sekä maantieteellisesti että toimialoittain. Lisäksi sen kulut ovat pienet, vain 0,20 %. Kuukausisäästän toistaiseksi vain tähän yhteen ETF-rahastoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.